Skip to main content

Asumaan Satakuntaan – tulevaisuus mahdollisuuksien maakunnassa

Suomi on yksi maailman turvallisimmista ja puhtaimmista maista asua ja tehdä töitä. Länsi-Suomessa sijaitseva Satakunta on sujuvan arjen ja ainutlaatuisen luontoympäristön maakunta, jossa huolehditaan asukkaiden hyvinvoinnista. Hyvät palvelut, monipuoliset työ- ja koulutusmahdollisuudet ja edullinen asuminen varmistavat hyvän elämän edellytykset.

Työn- ja vapaa-ajan tasapaino – hyvä elämä Satakunnassa

Laatua ja hyvinvointia elämään tuo mahdollisuus yhteensovittaa työ, vapaa-aika ja perhe-elämä. Kahdeksan tunnin työpäivät ja vapaat viikonloput useilla aloilla Suomessa lisäävät mahdollisuuksia nauttia vapaa-ajasta ja perheen yhdessäolosta.

Hyvä elämä Satakunnassa muodostuu edullisesta asumisesta, lyhyistä etäisyyksistä, monipuolisesta työ- ja koulutustarjonnasta, laajoista harrastusmahdollisuuksista, rikkaasta kulttuurielämästä ja ainutlaatuisesta luonnosta.

Toivotamme sinut tervetulleeksi Satakuntaan!

Asumisen monimuotoisuus ja lyhyet etäisyydet tarjoavat mahdollisuuden mukavaan asumiseen kaupungeissa tai idyllisissä maaseutukylissä, meren, järven tai joen rannalla lähellä puhdasta ja ainutlaatuista luontoa.

Asunnot ovat hyvin varusteltuja ja asuminen on kaikkialla turvallista.  Voit vuokrata tai ostaa asunnon. Jotkut työnantajat tarjoavat työntekijöille työsuhdeasuntoja.

Kun muutat uuteen kotiisi, sinun tulee tehdä sähkösopimus. Voit kysyä neuvoa energia-asioissa suomalaisilta sähköyhtiöiltä.

Vuokrasopimusta tehdessäsi vuokranantaja edellyttää lähes poikkeuksetta sinulta voimassa olevaa kotivakuutusta. Lisätietoa kotivakuutuksesta löydät suomalaisten vakuutusyhtiöiden omilta verkkosivuilta.

Maahanmuuttajan muistilista

Oleskelulupa / EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Oleskelulupa- ja oleskeluoikeusasioita käsittelee Suomessa Maahanmuuttovirasto. Voit selvittää täältä, tarvitsetko oleskelulupaa Suomeen. Voit hoitaa lähes kaikki Maahanmuuttoviraston lupa-asiasi verkkopalvelu Enter Finlandissa.

Löydät kattavan tietopaketin Suomeen muuttamisesta täältä.

Rekisteröinti väestötietojärjestelmään ja kotikuntaoikeus

Kun muutat Suomeen, tallennetaan tietosi väestötietojärjestelmään. Rekisteröinti tehdään Digi- ja väestötietovirastossa (DVV).

Samalla voit selvittää, onko sinulla oikeus kotikuntaan Suomessa. Kun sinulla on kotikunta, voit käyttää asuinkuntasi tarjoamia monipuolisia palveluita kuten esimerkiksi sosiaali-, terveys-, koulutus- ja päiväkotipalveluja. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Kotikunta Suomessa.

Huomaa, että siviilisäädyn ja perhesuhdetietojen tallentaminen edellyttää virallisten todistusten esittämistä. Saatat joutua käännättämään ja laillistamaan todistuksesi jo kotimaassasi. Lue lisää asiakirjojen laillistamisesta.

Suomalainen henkilötunnus

Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen, kun asioit esimerkiksi viranomaisten, pankkien ja työnantajan kanssa tai haet etuisuuksia. Henkilötunnus yksilöi kansalaiset vielä tarkemmin kuin nimi. Samaa henkilötunnusta ei voi olla kenelläkään muulla.

Henkilötunnuksen voit saada:

  • Digi- ja väestötietovirastosta
  • Verotoimistosta
  • Maahanmuuttovirastosta

Lue lisää henkilötunnuksesta täältä.

Ulkomaalaisen henkilökortti

Henkilökortti on asiakirja, jolla voit todistaa henkilöllisyytesi erilaisissa asiointitilanteissa Suomessa. Henkilökortin myöntää poliisi.

Lue lisää henkilökortin hakemisesta täältä.

Pankkitili

Raha-asioidesi hoitoon ja työnantajan palkanmaksua varten tarvitset pankkitilin. Pankki voi myöntää sinulle myös oikeuden tunnistautua verkkopalveluissa verkkopankkitunnuksilla. Verkkopankkitunnuksilla voit hoitaa monia viranomaisasioita verkossa. Lue lisää täältä.

Pankkien sivuilta löydät yksityiskohtaiset ohjeet pankkitilin avaamisesta. Lue lisää esimerkiksi seuraavien pankkien sivuilta:

Nordea-pankki

OP-pankki

Verokortti

Suomessa palkasta ja muista tuloista maksetaan veroja. Verojen määrä riippuu tulojesi määrästä. Palkan maksua varten työnantaja tarvitsee verokortin.

Lisätietoa ja verokortin tilaaminen.

Sosiaaliturva

Suomessa oikeus sosiaaliturvaan määräytyy pääsääntöisesti työsuhteen tai pysyvän oleskelun perusteella. Työsuhteeseen tuleva työntekijä pääsee normaalisti Suomen sosiaaliturvan piiriin.  Kun muutat Suomeen, sinun kannattaa hakea Kelasta Kela-korttia.

Lisätietoa Suomen sosiaaliturvasta on InfoFinlandin sivulla Suomen sosiaaliturva.

Terveyspalvelut

Jos sinulla on vakituinen asuinkunta, olet oikeutettu julkisiin terveyspalveluihin. Mikäli et ole oikeutettu julkisiin terveyspalveluihin, voit hankkia tervyspalveluja yksityisiltä palveluntarjoajilta esim. Terveystalo, Mehiläinen, Pihlajalinna.

Lue lisää terveyspalveluista.

Työttömyysturva

Jos jäät työttömäksi, voit olla oikeutettu työttömyysetuuteen. Edellytyksenä on, että asut Suomessa vakituisesti ja kuulut Suomen sosiaaliturvaan. Sinun täytyy ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi oman asuinkuntasi TE-toimistossa (Työ- ja elinkeinotoimisto) saadaksesi rahallista työttömyysetuutta.

TE-toimistosta saat opastusta ja apua työnhakuun, tietoa avoimista työpaikoista sekä työttömille tarkoitetuista koulutuksista.

Satakunnan TE-toimisto.

Lisätietoa suomalaisesta työttömyysturvasta.

Perheille

Neuvolatoiminta tukena perheiden arjessa

Suomalainen neuvolajärjestelmä tunnetaan joka puolella maailmaa. Sillä on satavuotinen historia lasta odottavien ja pienten lasten monipuolisissa terveys- ja neuvontapalveluissa. Neuvolatoimintaa järjestetään omassa kotikunnassasi.

Lue lisää lasten terveyspalveluista.

Tarvitseeko lapsi päiväkotipaikan?

Varhaiskasvatus on osa suomalaista koulutusjärjestelmää ja tärkeä vaihe lapsen kasvu- ja oppimispolulla. Kaikilla alle kouluikäisillä lapsilla on oikeus varhaiskasvatukseen ja päivähoitoon. Sen järjestämisestä vastaa kotikuntasi. Päiväkotipaikkaa voit hakea omasta kotikunnastasi.

Kouluun ilmoittautuminen

Suomessa koulutus on korkeatasoista.  Koulutusjärjestelmään kuuluvat varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, toisen asteen koulutus ja korkeakoulutus. Esiopetus, perusopetus ja toisen asteen koulutus on maksutonta. Sinun tulee ilmoittaa lapsesi kouluun omassa kotikunnassa.

Aikuiskoulutus on tarkoitettu aikuisille, ja se sisältää paljon vaihtoehtoja perusopetuksesta korkeakoulutukseen.

Tutustu suomalaiseen koulutusjärjestelmään:

Infofinland.fi

Thisworks.fi

VisitPori, Kirjurinluoto merirosvolaiva, Anssi Koskinen

Harrastusmahdollisuudet ja vapaa-ajan aktiviteetit

Satakunnassa on runsaasti elämyksiä, harrastusmahdollisuuksia ja aktiviteettejä kulttuurin, musiikin ja urheilun ystäville. Voit nauttia tapahtumista ja aktiviteeteista kaupungin sykkeessä tai kokea upeita luontoseikkailuja monipuolisilla retkeilyreiteillä. Ainutlaatuisesta luonnosta pääset nauttimaan maalla, merellä, joella, järvellä ja koskien kuohuissa.

Tutustu Satakunnan kohteisiin ja aktiviteetteihin esimerkiksi täällä

Mustikoita metsässä, Satakunta Suomi

Metsästä voimaa, rauhaa ja puhdasta superfoodia

Suomalaisille metsä on paikka rentoutua ja nauttia puhtaasta ilmasta ja aidoista luonnon antimista. Moni rentoutuu marjoja ja sieniä keräten tai metsän tunnelmasta nauttien. Metsä tarjoaa monia terveyshyötyjä sekä psyykkisesti että fyysisesti. Lähimetsissä on opastettuja ulkoilu- ja maastopyöräreittejä, nuotiopaikkoja ja laavuja. Talvisin voit nauttia hiihtämisestä valaistuilla ja talvikunnossapidosta huolehdituilla hiihtoladuilla. Puolet suomalaisista asuu vain alle 200 metrin päässä metsästä. Metsien läheisyydessä asumisen arvellaan olevan yksi syy suomalaisten kuuluisaan onnellisuuteen.

Kansalaisopistot

Satakunnassa toimii useita eri kansalaisopistoja, jotka tarjoavat satoja erilaisia harrastuskursseja kaiken ikäisille. Kurssimaksut ovat edullisia. Voit opiskella kansalaisopistoissa esimerkiksi taito- ja taideaineita, kieliä, liikuntaa, tieto- ja viestintätekniikkaa, kulttuuria, musiikkia, historiaa ja luonnontieteitä.

Kansalaisopisto­toimintaa järjestetään omassa kotikunnassasi, esimerkiksi:

VisitPori Eteläranta Pori, Anssi Koskinen

Kysy lisää - me autamme

International House Pori

International House Pori palvelee kansainvälisiä osaajia asumiseen, työhön, opiskeluun ja vapaa-aikaan liittyvissä asioissa. Apua on saatavilla myös viranomaisten kanssa asiointiin. International House Pori auttaa missä tahansa arjen pulmassa.  International House Porin palvelupiste ja help-desk sijaitsevat Porissa.

International House Pori - Porin kaupunki

Ohjaamo, Pori

Alle 30-vuotiaat voivat saada maksutonta ohjausta ja neuvontaa työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa myös Ohjaamosta. Ohjaamo auttaa muun muassa opiskeluun, työnhakuun ja asunnon etsimiseen liittyen.

Lue lisää täältä.

International House Rauma

Rauman seudulla International House Rauma palvelee maksutta asettautumiseen, työhön, koulutukseen ja vapaa-aikaan liittyvissä kysymyksissä. Palvelut on tarkoitettu kaikille kansainvälisille asukkaille sekä heille, jotka vasta suunnittelevat muuttoa Raumalle.

Tutustu palveluihin täältä ja täältä.

International House Rauma Logo
Avaa Maahanmuttajalle-esite

Satakunnan Monikulttuuriyhdistys

Satakunnassa toimii Monikulttuuriyhdistys, joka on maahanmuutto- ja monikulttuurisuusasioiden asiantuntija. Kaikille avoin Kansainvälinen Kohtaamispaikka sijaitsee Porissa. Yhdistys järjestää kaiken ikäisille monipuolista ryhmätoimintaa ja tapahtumia, perhekahvilaa ja suomen kielen opetusta. Saat tietoa kulttuurista ja työelämän käytännöistä sekä apua työnhakuun ja opiskeluun liittyen.

Tutustu koko perheelle suunnattuun toimintaan täällä.

Interprofessionals Finland Ry

International Professionals Finland Ry (lyhyesti InterProFinland) on yhdistys, jonka tavoitteena on räätälöidyn ohjauksen tarjoaminen ja yhteistyömahdollisuuksien luominen kansainvälisille ammattilaisille.

Lue lisää International Professionals Finland ry:n toiminnasta.